Πέμπτη, Μαΐου 14, 2009

Ο ΣΥΡΙΖΑ KAI TO TOΠΛΟΥ


«Η οικολογία ή θα είναι συγκρουσιακή ή δε θα υπάρχει». Ο τίτλος είναι σε δισέλιδο της Κυριακάτικης «Αυγής», όπου παρουσιάζονται παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το περιβάλλον. Ε, τότε - τουλάχιστον στην περίπτωση της Μονής Τοπλού - η οικολογία του ΣΥΡΙΖΑ είναι ανύπαρκτη, αφού με «σύγκρουση» δεν έχει καμία σχέση. Στο ίδιο δισέλιδο, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφωνεί «Επιτέλους μια νίκη» σχετικά με την απόφαση του ΣτΕ για τη Μονή Τοπλού.
Τι χαρακτηρίζει ως «νίκη»; Την ακύρωση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από το ΣτΕ, η οποία αποτελεί μεν ένα βήμα στην καθυστέρηση των διαδικασιών, αλλά δε συνιστά από μόνη της οριστική ακύρωση της επένδυσης. Βέβαια, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για συνολική ματαίωση της επένδυσης, οπότε εύλογα χαρακτηρίζει την απόφαση ως «νίκη». Μέχρι εκεί φτάνει αντικειμενικά η «συγκρουσιακή οικολογία» που μπορεί να εκφράσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί υπάρχει και η «ήπια επένδυση και εκμετάλλευση», όπως προάγει ο τοπικός τους αντιπρόσωπος. Μια οικολογία που «διατυμπανίζει» μια επένδυση φιλοπεριβαλλοντική και με ποιοτικές θέσεις εργασίας! Η γνωστή θέση για έναν ανθρώπινο καπιταλισμό...
Η ανύπαρκτη οικολογία του ΣΥΡΙΖΑ είναι διαχρονική και συνεπής. Το κείμενο στην «Αυγή» υπογράφει ο Αντ. Ανηψητάκης, που ως υποψήφιος νομάρχης Λασιθίου με τον ΣΥΝ είχε δηλώσει:
«... Ειδικά στην περιοχή Τοπλού ιδεατό θα ήταν να γίνει ένα φυσιολατρικό - πολιτισμικό πάρκο, μια πολυδιάστατη επένδυση οικονομική, πολιτισμική, περιβαλλοντική, επιστημονική για ντόπιους και ξένους». «...η μέγιστη προσφορά του ιδρύματος (σ.σ. της Μονής Τοπλού) είναι να βοηθήσει, ώστε αυτό το έργο να συμβάλει στην αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής». Επιπλέον, ο νομάρχης Λασιθίου (1994 - 2002) Γιάννης Παπατσάκωνας, εκλεγμένος με κοινό ψηφοδέλτιο ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ, εξέδωσε την άδεια μεταβίβασης της έκτασης από τη Μονή στο Ιδρυμα, παρά το γεγονός ότι την έκταση διεκδικούσε το Δημόσιο.
Από το σημερινό Ριζοσπάστη

Δεν υπάρχουν σχόλια: