Παρασκευή, Ιουνίου 06, 2008

"ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ" ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Πολύμορφες δραστηριότητες στην Κρήτη
Πικετοφορία διαμαρτυρίας ενάντια στην κατασκευή της μαρίνας στο Δερματά και στην ιδιωτικοποίηση του παραλιακού μετώπου του Ηρακλείου, που προωθεί τόσο η Δημοτική Αρχή Ηρακλείου που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ όσο και η κυβέρνηση της ΝΔ, πραγματοποίησαν, χτες το απόγευμα, οι ΚΟ Ηρακλείου του ΚΚΕ, στα πλαίσια των πολύμορφων δραστηριοτήτων του Κόμματος σε ολόκληρη τη χώρα για τα οξυμένα προβλήματα που αφορούν στο περιβάλλον και τις επιπτώσεις στη ζωή των λαϊκών στρωμάτων. Η συγκέντρωση έγινε στις 7 το απόγευμα, στο πρώην «Ξενία» και ακολούθησε πορεία στο κέντρο της πόλης.
Κινητοποίηση για το περιβάλλον πραγματοποιήθηκε χτες, και στο νομό Λασιθίου με συμβολικό αποκλεισμό, για δύο ώρες, του δρόμου στη διασταύρωση Μονή Τοπλού - Παλαίκαστρο, ενάντια στην επένδυση - καταστροφή του Κάβο Σίδερο στη Μονή Τοπλού, μετά από κάλεσμα της ΝΕ Λασιθίου του ΚΚΕ. Η ΝΕ Λασιθίου του ΚΚΕ με ανακοίνωσή της τονίζει ότι τα σχέδια της κυβέρνησης για ξεπούλημα της περιοχής σε διεθνή όμιλο για την ανέγερση μεγάλου τουριστικού συγκροτήματος θα έχει σοβαρές συνέπειες στο περιβάλλον αλλά και στους άλλους τομείς της οικονομικής ζωής.
Να θυμίσουμε ότι πρόκειται για επένδυση ύψους 1,2 δισ. ευρώ σε παρθένα περιοχή, όπως το γνωστό φοινικόδασος Βάι με ένα μοναδικό αρχαιολογικό και ιστορικό πλούτο. Μια επένδυση που την ευθύνη για την προώθησή της φέρουν οι κυβερνήσεις, τόσο της ΝΔ (που ενέκρινε τη Μελέτη Περιβαλλοντικών επιπτώσεων) όσο και του ΠΑΣΟΚ προηγούμενα, αλλά και ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ που με την πολιτική του ανέχεται και στηρίζει το έγκλημα αυτό.
Επίσης, χτες το πρωί κινητοποίηση πραγματοποίησαν και οι κάτοικοι του Δήμου Ιτάνου στο Λασίθι για την απομάκρυνση πρώην δουλεμπορικού πλοίου που έχει αγκυροβολήσει από τον περασμένο χρόνο στην παραλία της Κάτω Ζάκρου προκαλώντας θαλάσσια ρύπανση και σοβαρά προβλήματα στους επαγγελματίες της περιοχής με την αισθητή μείωση της τουριστικής κίνησης. Οι κάτοικοι απαίτησαν την άμεση απομάκρυνση του πλοίου και τη συνέχιση των εργασιών που έχουν διακοπεί λόγω προβλημάτων σχετικά με τις οικονομικές απολαβές του εργολάβου που είχε αναλάβει τη ρυμούλκησή του. Για το θέμα αυτό σχετική Ερώτηση κατέθεσαν στη Βουλή, βουλευτές του ΚΚΕ ζητώντας από τους υπουργούς Εμπορικής Ναυτιλίας και Περιβάλλοντος χωροταξίας και δημοσίων έργων μέτρα προκειμένου να αποκολληθεί το πλοίο και να μη χαθεί όπως σημείωσαν και άλλος πολύτιμος χρόνος σε βάρος του θαλάσσιου περιβάλλοντος και του τουρισμού στην περιοχή.

Από το Ριζοσπάστη 6/6/08

Δεν υπάρχουν σχόλια: