Τετάρτη, Αυγούστου 13, 2008

ΠΑΙΖΟΥΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΓΟΝΙΩΝ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ανακοίνωση με αφορμή την επικείμενη απειλή για κλείσιμο παιδικών σταθμών και Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης
Τις ευθύνες των δημάρχων που εκλέχθηκαν με τη στήριξη των ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ, οι οποίοι έκαναν σημαία τα ευρωπαϊκά προγράμματα κοινωνικής πολιτικής στους δήμους, με αποτέλεσμα τώρα να απειλούνται με κλείσιμο βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) και ΚΔΑΠ για άτομα με αναπηρία, επισημαίνει με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ।
Χαρακτηριστικά σημειώνεται στην ανακοίνωση ότι οι παραπάνω «δημιούργησαν μάλιστα και παγκρήτια Εταιρεία Κοινωνικής Πολιτικής, δημιουργώντας καθεστώς ομηρίας σε μια νέα στρατιά εργαζομένων, που σήμερα βρίσκονται στον αέρα. Οι ανησυχίες που δείχνουν σήμερα, βουλευτές και δήμαρχοι του νησιού για τη λήξη των χρηματοδοτήσεων, ιδιαίτερα όσοι συμμετέχουν στην Εταιρεία και στα προγράμματα αυτά, είναι υποκριτικές και αποπροσανατολιστικές, γιατί αυτή είναι η πολιτική που στηρίζουν, η ιδιωτικοποίηση των δομών πρόνοιας, η ομηρία των εργαζομένων, η κοροϊδία. Ορισμένοι μάλιστα έχουν διατελέσει υπουργοί στις ανάλογες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που δρομολόγησαν αυτήν την πορεία, γνώριζαν το αποτέλεσμα... Εχουν πολιτική ευθύνη».
Στην ανακοίνωση τονίζονται οι μεγάλες ευθύνες τόσο της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ όσο και των προηγούμενων του ΠΑΣΟΚ, καθώς και του ΣΥΝ που έβαλε πλάτη για να περάσει η πολιτική της δήθεν άσκησης κοινωνικής πολιτικής με ευρωπαϊκά προγράμματα που έχουν ημερομηνία λήξης. Συνέχεια αυτής της πολιτικής είναι η εξαγγελθείσα κυβερνητική απόφαση, από 31 Αυγούστου, οπότε και λήγει η χρηματοδότηση των προνοιακών δομών των δήμων, να προωθήσει την επιδότηση γονέων, οι οποίοι θα μπορούν να επιλέγουν ανάμεσα σε λίστα του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας με δικαιούχους ιδιωτικούς και δημοτικούς σταθμούς.
«Τα συγκεκριμένα προγράμματα και ιδιαίτερα αυτά που αφορούν φροντίδα παιδιών προσχολικής ηλικίας χρησιμοποιήθηκαν από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ως όχημα για να περνάνε στα χέρια των ιδιωτών υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας, να πληρώνουν τροφεία οι γονείς στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, να αξιοποιείται η λειτουργία τους, οι προσλήψεις του προσωπικού ως σημαντική εκλογική πελατεία για βουλευτές και δημοτικούς παράγοντες», τονίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση. Συμπληρώνεται χαρακτηριστικά ότι αυτό που κάνει η κυβέρνηση είναι να «επιδοτεί με κουπόνια για να στέλνουν οι γονείς τα παιδιά τους σε ιδιωτικούς σταθμούς, εξασφαλίζοντας ζεστό κρατικό χρήμα στους ιδιοκτήτες τους».
Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι τα πράγματα με τον «Καποδίστρια 2» θα χειροτερέψουν, κάτι για το οποίο έχει προειδοποιήσει το ΚΚΕ. «Αποτελεσματικός αγώνας και σε όφελος των λαϊκών οικογενειών είναι αυτός που ανταποκρίνεται στα δικά τους συμφέροντα, που καλύπτει τις πραγματικές τους ανάγκες», υπογραμμίζει η Επιτροπή Περιοχής και καλεί να σταματήσει η κοροϊδία σε βάρος των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους, εξασφαλίζοντάς τους μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα. «Τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης, οι παιδικοί σταθμοί πρέπει να είναι δημόσια και δωρεάν, στα πλαίσια του ενιαίου δημόσιου συστήματος δίχρονης προσχολικής αγωγής», σημειώνεται.
Κλείνοντας την ανακοίνωση η Επιτροπή Περιοχής καλεί τους εργαζόμενους να υπερασπίσουν τα δικαιώματά τους, διεκδικώντας τον πλούτο που παράγουν. Να απαιτήσουν αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας, και Πρόνοιας, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Παιδείας. Να αγωνιστούν να μην περάσει ο «Καποδίστριας 2».

Δεν υπάρχουν σχόλια: