Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 26, 2008

ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΕΚΤΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΟΝΗ ΤΟΠΛΟΥ



Το ΚΚΕ κατήγγειλε το ξεπούλημα από το 1998
Με παρεμβάσεις στη Βουλή και κινητοποιήσεις το Κομμουνιστικό Κόμμα επιχειρεί να ματαιώσει την επένδυση Αγγλων επιχειρηματιών σε 25.914 στρέμματα στον Κάβο Σίδερο
Στο προσκήνιο ήρθε ξανά η υπόθεση της παραχώρησης 25.914 στρεμμάτων στη χερσόνησο Κάβο Σίδερο στο Νομό Λασιθίου στην Κρήτη από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στη Μονή Τοπλού που, με τη σειρά της, την παραχώρησε για 80 χρόνια στον αγγλικό επιχειρηματικό όμιλο MINOAN GROUP. Ο όμιλος πρόκειται να προχωρήσει σε επένδυση ύψους 1,2 δισ. ευρώ για την κατασκευή τουριστικών εγκαταστάσεων που θα περιλαμβάνει ξενοδοχεία χωρητικότητας 7.000 κλινών, 6 τουριστικά χωριά, συνεδριακό κέντρο, γήπεδα γκολφ κ.ά.
Η συμφωνία ανάμεσα στο ίδρυμα «Παναγιά Ακρωτηριανή» (ιδρύθηκε από τη Μονή Τοπλού για να γίνει η συναλλαγή) και την αγγλική εταιρεία επικυρώθηκε το 1998 - επί ΠΑΣΟΚ - και μάλιστα με κύρωση από το υπουργείο Οικονομικών, ενώ το 2006 - επί ΝΔ - εγκρίθηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων με Κοινή Υπουργική Απόφαση.
Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή, τότε που υπογράφτηκε η σκανδαλώδης συμφωνία ανάμεσα στους Αγγλους επενδυτές και το ίδρυμα της Μονής, το 1998, κατήγγειλε το θέμα.
Στις 23 Σεπτέμβρη 1998 σε συζήτηση σε επιτροπή της Βουλής για το νομοσχέδιο του Εθνικού Κτηματολογίου, ο εισηγητής του ΚΚΕ βουλευτής Ν. Γκατζής τόνιζε πως πρέπει να υπάρξουν αυστηρές ποινές και κυρώσεις για τους καταπατητές, αναφέροντας το παράδειγμα της Μονής Τοπλού στην Κρήτη, όπου «παρόλο που υπάρχει μεταξύ μοναστηριού και δημοσίου διαμφισβήτηση για την ιδιοκτησία, το μοναστήρι την πουλάει σε Αγγλους», όπως είχε πει χαρακτηριστικά.
Στις 15 Αυγούστου 2001 ο «Ρ» σε σχετικό ρεπορτάζ για το ξεπούλημα της έκτασης σε επιχειρηματίες, αναφέρει: «Μια τεράστια έκταση στο Λασίθι, που ανήκε στη Μονή Τοπλού, με τη συνεργασία του Ιδρύματος "Παναγία η Ακρωτηριανή" πουλήθηκε 2,5 δισ. δρχ. σε αγγλική εταιρεία».
Στις 10 Δεκέμβρη 2007 το ΚΚΕ καταθέτει Επίκαιρη Ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομίας και ΠΕΧΩΔΕ, στους οποίους θέτει το θέμα και ζητά να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα ώστε να ματαιωθεί η επένδυση και να αξιοποιηθεί προς όφελος των κατοίκων της περιοχής. Ενώ με Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων ζητά όλους τους τίτλους ιδιοκτησίας που επικαλέστηκε και εμφάνισε στα δικαστήρια η Εκκλησία και η Μονή Τοπλού για την περιοχή και την ειδική περιβαλλοντική μελέτη που έγινε κατ' εντολήν του ΥΠΕΧΩΔΕ.
Το Γενάρη του 2008 το ΚΚΕ πραγματοποιεί περιοδεία στο Λασίθι και συναντάται με φορείς των Δήμων Σητείας και Ιτάνου σχετικά με την επένδυση στη Μονή Τοπλού. Εκεί, δηλώνει την αντίθεσή του σε αυτό το σχέδιο και τη συμπαράστασή του στους κατοίκους. Ακόμα, καλεί το λασιθιώτικο λαό να αγωνιστεί για να τη ματαιώσει.
Με Ερώτηση το Μάρτη του 2008 ζητά ανάμεσα σε άλλα από τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ, Οικονομίας και Αγροτικής Ανάπτυξης να ελέγξουν τη νομιμότητα της σύμβασης μεταξύ του ιδρύματος και των Αγγλων επενδυτών και να ματαιωθεί η επένδυση.
Τον Ιούνη του 2008 η Νομαρχιακή Επιτροπή Λασιθίου του ΚΚΕ κάνει κινητοποίηση (με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος) στη διασταύρωση Μονή Τοπλού - Παλαίκαστρο ενάντια στην επένδυση.
ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ Η ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ Ή ΜΑΛΛΟΝ "ΜΗ ΑΠΟΨΗ"
Ο ΣΥΝ και ο... ηγούμενος
Προχτές, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, κατήγγειλε το ξεπούλημα της έκτασης από τη Μονή Τοπλού και δήλωσε πως θα στείλει το σχετικό φάκελο της υπόθεσης στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ενώ θα φέρει την υπόθεση στη Βουλή.
Πάντως, φαίνεται πως δε γνωρίζει ότι τα τοπικά στελέχη του ΣΥΝ στο Λασίθι έχουν άλλη γνώμη για την υπόθεση. 'Η θα σκέφτηκε: Ποιος να θυμάται τώρα τι έχουν πει και έχουν κάνει οι ομοϊδεάτες του και έκανε ανέξοδες δηλώσεις. Για την ακρίβεια της πραγματικής πολιτικής τους στάσης λοιπόν, ο ΣΥΝ έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης στην εξέλιξη που πήρε η υπόθεση.
Συγκεκριμένα, ο υποψήφιος νομάρχης Λασιθίου με τον ΣΥΝ, Αντώνης Ανηψητάκης, με άρθρο του που είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του, γράφει για το θέμα:
«... Ειδικά στην περιοχή Τοπλού ιδεατό θα ήταν να γίνει ένα φυσιολατρικό - πολιτισμικό πάρκο, μια πολυδιάστατη επένδυση οικονομική, πολιτισμική, περιβαλλοντική, επιστημονική για ντόπιους και ξένους, τώρα και στο μέλλον, ένα διεθνές υπόδειγμα αειφορίας».
«... χρόνια τώρα θέτουμε συστηματικά δημόσια αλλά και κατ' ιδίαν στις συζητήσεις μας με τον ηγούμενο και τους επενδυτές τις εξής 8 προϋποθέσεις για μια πράγματι αειφορική επένδυση». (στη συνέχεια αναφέρει αναλυτικά τις προϋποθέσεις)
«... η μέγιστη προσφορά του ιδρύματος (σ.σ. της Μονής Τοπλού) είναι να βοηθήσει ώστε αυτό το έργο να συμβάλλει στην αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής».
Επιπλέον, θυμίζουμε ότι ο τότε νομάρχης Λασιθίου Γιάννης Παπατσάκωνας που εξέδωσε την άδεια μεταβίβασης της έκτασης από τη Μονή στο Ιδρυμα, παρά το γεγονός ότι η έκταση διεκδικούνταν από το Δημόσιο, είχε εκλεγεί με κοινό ψηφοδέλτιο ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ...
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 26-9-2008

6 σχόλια:

Radio Collectiva Team είπε...

Πες τα συντροφεεεεεεεεεεεεεε

venceremos είπε...

@radiocollectiva
Γεια χαρά στα Χανιά!
Καλώς σε βρήκα σφε.
Να τα πούμε να τα πούμε!!!

JohnyQ είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

Προς τί οι αντιδράσεις; ξέρετε τί έξοδα έχει η επουράνια πολιτεία;

Γιωργος Μανουσακης είπε...

To KKE έκανε μεγάλη γκάφα καταγγέλλοντας τον άνθρωπο που έχει προβάλει την πιο ισχυρή αντίσταση στο θέμα με την οικολογική ομάδα Σητείας. Ντροπή!

venceremos είπε...

@γιωργης μανουσακης
Γιώργη σου απάντησα στην ανάρτηση που έκανες για το θέμα αν και πιστεύω ότι το γνωρίζεις καλά.