Σάββατο, Αυγούστου 23, 2008

ΜΑΣ ΠΑΝΕ 200 ΧΡΟΝΙΑ ΠΙΣΩ

Ανάγκη να ενταθεί ο αγώνας ενάντια στο σύνολο των αντιδημοκρατικών νόμων και μηχανισμών
Το Μονομελές Πρωτοδικείο Ναυπλίου έκρινε παράνομη και απέρριψε την ίδρυση Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Αργολίδας. Γι' αυτή του την απόφαση προσέφυγε, εκτός των άλλων, σε Βασιλικό Διάταγμα της περιόδου του εμφυλίου. Απορρίπτει την αίτηση δημιουργίας του συλλόγου επειδή:
Το καταστατικό του συλλόγου περιλαμβάνει την «ταξική συνειδητοποίηση» των μελών.
Θεωρεί ότι δεν μπορεί να τίθεται σκοπός του συλλόγου η «αλλαγή της αγροτικής οικονομίας με στόχο τη συνεταιριστικοποίησή της» γιατί έτσι υπεισέρχεται στη σφαίρα της πολιτικής!!!
Θεωρεί ότι ο στόχος «αλλαγή της αγροτικής οικονομίας» αντίκειται στην προστατευόμενη από το Σύνταγμα ατομική ιδιοκτησία.
Θεωρεί ότι «η διαφύλαξη της καλλιεργήσιμης γης και της κτηνοτροφικής παραγωγής από το αλλοδαπό κεφάλαιο» είναι αντίθετη στα ειδικά προνόμια για το ξένο κεφάλαιο.
Τέλος, θεωρεί ότι ο παραπάνω σκοπός αντιβαίνει στη συμφωνία προσχώρησης της Ελλάδας στην ΕΟΚ!!!
Η απαράδεκτη αυτή απόφαση βάζει επί τάπητος την ανάγκη να ενταθεί ο αγώνας ενάντια στο σύνολο των αντιδημοκρατικών νόμων και μηχανισμών που έχουν εξυφάνει οι ελληνικές κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και η ΕΕ για να χτυπήσουν το λαϊκό κίνημα.
Η απόφαση:
Περαιτέρω, κατά τις διατάξεις του άρθρου 1 του β.δ. της 25/25.2.1947, απαγορεύεται η ύπαρξη ή λειτουργία σωματείων, οργανώσεων και εν γένει ενώσεων προσώπων, όπως και εάν χαρακτηρίζονται ή τιτλοφορούνται, τα οποία έχουν σκοπό ή επιδιώκουν την αντιποίηση της Αρχής ή αναμειγνύονται στην άσκηση της κρατικής εξουσίας, εννόμου τάξεως. Ειδικότερα,
α) η διάταξη του καταστατικού, με την οποία σκοπείται "η ταξική συνειδητοποίηση του αγρότη" αντίκειται ευθέως προς τη δημόσια τάξη, δεδομένου ότι πουθενά στην ελληνική νομοθεσία δεν επιχειρείται διάκριση του Ελληνικού λαού σε κοινωνικές τάξεις και εκφεύγει του σκοπού του ν. 1361/1983 περί Αγροτικών Συνδικαλιστικών Οργανώσεων,
β) η διάταξη του καταστατικού, η οποία αποβλέπει στην καλλιέργεια της συνεταιριστικής ιδέας, καθώς επίσης και στη βαθμιαία αλλαγή των θεσμών και των δομών της αγροτικής οικονομίας, με τελικό σκοπό την συνεταιριστικοποίησήν της, διαγράφει την πρόθεση των ιδρυτών του σωματείου για υποκατάσταση των αρμοδίων κρατικών αρχών στη σφαίρα εξουσίας της Διοικήσεως, μέσω της τελικής απόφασης αναφορικά με τις πολιτικές επιλογές, και προδήλως επεκτείνει την άμεση δραστηριότητα σε θέματα πολιτικής της εκάστοτε Κυβερνήσεως, την οποία κανείς όμως νόμος δεν επιτρέπει (ΕφΑθ 2545/1980 ΝοΒ 29.109, ΠολΠρΠρεβ 4/1978, ό.π.) και αντίκειται έτσι στα άρθρα 12 παρ. 5 και l7 του Συντάγματος 1975/1986/2001, μέσω των οποίων αφ' ενός διασφαλίζεται η σύσταση γεωργικών συνεταιρισμών αφ' ετέρου προστατεύεται η ατομική ιδιοκτησία, και έτσι σκοπός και στόχος των Αγροτικών Συνδικαλιστικών Οργανώσεων δεν μπορεί να είναι η "αλλαγή της αγροτικής οικονομίας", αλλά μόνον η διεκδίκηση, η προαγωγή και η διασφάλιση των οικονομικών, κοινωνικών και επαγγελματικών συμφερόντων των μελών των, αλλά και των αγροτών γενικώτερα, και
γ) η διάταξη του καταστατικού που αναφέρει ως σκοπό την προστασία και διαφύλαξη της καλλιεργήσιμης γης και της κτηνοτροφικής παραγωγής από το αλλοδαπό κεφάλαιο, είναι ευθέως αντισυνταγματική, δεδομένου ότι αντίκειται στο άρθρο 107 του Συντάγματος 1975/1986/2001, μέσω του οποίου προστατεύονται τα κεφάλαια του εξωτερικού (βλ. Ι. Αραβαντινού, Εισαγωγή εις την Επιστήμην του Δικαίου, σελ. 87, ΠολΠρΠρεβ 67/1984, ό.π.), πλέον τούτου η ως άνω διάταξη αντίκειται και προς τη συμφωνία περί προσχωρήσεως της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ), με την οποία επιτρέπεται η ελευθερία διακίνησης του κεφαλαίου (βλ. και Π. Δαγτόγλου, Βασική Νομοθεσία Ευρωπαϊκού Κοινοτικού Δικαίου, σελ. 164, 178, άρθρον 67, και άρθρον 3 γύ ΣυνθΕΟΚ).
Κατά ακολουθία των ανωτέρω, ο τιθέμενος σκοπός του υπό ίδρυση σωματείου αντιβαίνει εις το Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους και πρέπει να απορριφθεί η κρινόμενη αίτηση ως μη νόμιμη».
Και η απάντηση:
Η ΝΕ Αργολίδας του ΚΚΕ καταγγέλλει την πρωτοφανή για την περιοχή μας δικαστική απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ναυπλίου, με την οποία απορρίπτεται η αίτηση αγροτών του νομού μας για την ίδρυση αγροτοκτηνοτροφικού συλλόγου Αργολίδας। Το δικαστήριο έκρινε ότι οι επιμέρους σκοποί που αναφέρει το καταστατικό: α) για την "ταξική συνειδητοποίηση του αγρότη", β) για την "καλλιέργεια της συνεταιριστικής ιδέας" και τη "βαθμιαία αλλαγή των θεσμών και δομών της αγροτικής οικονομίας, με τελικό στόχο τη συνεταιριστικοποίησή της" και γ) την "προστασία και διαφύλαξη της καλλιεργήσιμης γης και της κτηνοτροφικής παραγωγής από το αλλοδαπό κεφάλαιο" είναι παράνομοι.

Στην ουσία επιχειρείται να τεθεί "εκτός νόμου" η ταξική πάλη, η συσπείρωση σε ταξική βάση και η διεκδίκηση από την αγροτιά των δικαιωμάτων της. Η αντίσταση στις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η πάλη για την ανατροπή τους.
Η απόφαση αυτή στρέφεται ευθέως ενάντια στο αγροτικό κίνημα. Εντάσσεται στα γενικότερα αντιδημοκρατικά μέτρα που θα εντείνονται όσο θα εντείνεται και θα προχωράει η αντιλαϊκή πολιτική. Η φτωχομεσαία αγροτιά που θέλει να αντισταθεί στο ξεκλήρισμα, και στο νομό μας, έχει ήδη αποκτήσει πείρα από τέτοια μέτρα (δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τα αγροτοδικεία με τα οποία αντιμετωπίστηκαν οι αγροτικές κινητοποιήσεις).
Τέτοια μέτρα δεν μπορούν να κάμψουν τη συσπείρωση της φτωχομεσαίας αγροτιάς, των λαϊκών στρωμάτων। Η απάντηση πρέπει να είναι, η ακόμα μεγαλύτερη συσπείρωση και η ένταση των αγώνων».
Αναλυτικό ρεπορτάζ στο σημερινό Ριζοσπάστη

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Σε χαιρετώ !

Καλό μήνα και καλό χειμώνα !