Σάββατο, Μαΐου 17, 2008

ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΥΜΕ ΤΟ "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 2"

Ψήφισμα με τη θέση και τους στόχους πάλης κατέθεσε η παράταξη χτες, δεύτερη μέρα του συνεδρίου της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας
Τις θέσεις της σχετικά με τη διοικητική μεταρρύθμιση - το λεγόμενο Καποδίστρια 2 - κατέθεσε χτες, με ψήφισμα, η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» (ΝΑΣ), δεύτερη μέρα του συνεδρίου της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ).
Το ψήφισμα της ΝΑΣ αναφορικά με την αλλαγή στη διοικητική δομή της χώρας σημειώνει:
«Μέχρι σήμερα έχουν προωθηθεί μια σειρά μέτρων, που αφορούν τη διάρθρωση και λειτουργία τμημάτων του κρατικού μηχανισμού, που όμως δεν είχαν θετικά αποτελέσματα για τους εργαζόμενους. Δεν αναίρεσαν, αντίθετα όξυναν την ανισόμετρη ανάπτυξη των περιοχών, δε βελτίωσαν την ποιότητα ζωής των εργαζομένων, όξυναν την οικονομική ανέχεια και διόγκωσαν την παρέμβαση του κεφαλαίου και τα κέρδη του.
Τα πρώτα βήματα ήταν οι αναγκαστικές συνενώσεις με το σχέδιο "Καποδίστριας", η εκχώρηση νέων αρμοδιοτήτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΤΑ) σε βάρος των εργαζομένων, η θεσμοθέτηση της "Περιφέρειας" ως βασικού ενδιάμεσου κρίκου. Σήμερα προωθείται ο νέος "Καποδίστριας" που αφορά την παραπέρα συνένωση Περιφερειών, Νομών και Δήμων με στόχο την αποτελεσματικότερη προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής με τη δημιουργία καλύτερων πλαισίων δράσης του μεγάλου κεφαλαίου, την περαιτέρω εναρμόνιση της κρατικής διαχείρισης στους στόχους και την υλοποίηση του Δ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.
Αυτού του τύπου οι μεταρρυθμίσεις δε συνιστούν "περισσότερο" ή "λιγότερο" κράτος, όπως ορισμένοι ισχυρίζονται. Το κράτος είναι το σύνολο των μηχανισμών διοίκησης, διεύθυνσης, καταστολής για λογαριασμό της τάξης, τα συμφέροντα της οποίας εξασφαλίζει. Επομένως, η οποιαδήποτε "αποκέντρωση" κάποιων λειτουργιών και μηχανισμών όχι μόνο δεν περιορίζει το κράτος, αλλά αυξάνει τις ανάγκες του για κεντρικό επιτελικό - ελεγκτικό ρόλο».
Η πρότασή μας
Στη συνέχεια, στο ψήφισμα αναφέρεται η πρόταση της ΝΑΣ και οι στόχοι πάλης και μέσα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
«Η πρότασή μας βλέπει τη σχέση οικονομίας - πολιτικής από τη σκοπιά των εργατικών και λαϊκών συμφερόντων και όχι του κεφαλαίου. Σε αυτή την κατεύθυνση απορρίπτουμε και τον νέο "Καποδίστρια". Δεν υπερασπιζόμαστε τη διατήρηση μιας παλαιότερης διοικητικής δομής (την οποία άλλωστε είχαμε καταγγείλει) σε σχέση με μια νεότερη, αλλά πολεμάμε τους αντεργατικούς και αντιλαϊκούς στόχους που εξυπηρετεί η λεγόμενη διοικητική μεταρρύθμιση.
Οι διοικητικές αναδιαρθρώσεις που έγιναν στο παρελθόν δεν έφεραν θετικά αποτελέσματα για ανάπτυξη προς όφελος του λαού, δεν αναίρεσαν τις οικονομικές περιφερειακές ανισομετρίες και, πολύ περισσότερο, τη συγκέντρωση του πλούτου σε λίγα χέρια, σε βάρος της λαϊκής πλειοψηφίας.
Η αντίληψή μας για τις δομές διοίκησης και διεύθυνσης σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο σχετίζεται με το χαρακτήρα της οικονομίας, δηλαδή τις σχέσεις ιδιοκτησίας στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, και επομένως με το χαρακτήρα της εξουσίας. Οι θέσεις μας σχετίζονται με την πρότασή μας για λαϊκή εξουσία - λαϊκή οικονομία.
Γιατί παλεύουμε
Επιμένουμε:
1. Στον ενιαίο δημόσιο δωρεάν χαρακτήρα βασικών τομέων κοινωνικού περιεχομένου, όπως Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, κλπ., και είμαστε αντίθετοι με τη μεταφορά κρατικών αρμοδιοτήτων στην ΤΑ.
2. Στη δραστική αύξηση των κρατικών δαπανών προς όφελος των εργαζομένων.
3. Στην ικανοποίηση της οικονομικής επάρκειας Νομών και Δήμων με ένα σεβαστό ποσοστό από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, που θα ικανοποιεί τις σύγχρονες ανάγκες του λαού και στην κατάργηση της νομαρχιακής φορολογίας και κάθε είδους "τοπικής" φορολογίας.
4. Στο σχεδιασμό και την υλοποίηση σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο υποδομών και μηχανισμών δημόσιας Υγείας και προστασίας από πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς, άλλες καταστροφές από καιρικά φαινόμενα (αποκλεισμούς από χιονοπτώσεις κλπ.), ρύπανση και μόλυνση των υδάτων, του αέρα, κλπ.».

Κύριε Παυλόπουλε
Αν οι παραπάνω θέσεις θεωρείτε ότι είναι σωστές γιατί προχωρείτε στη ψήφιση του "Καποδίστρια 2΄";
Aν θεωρείτε ότι είναι λάθος, ικανοποιήσετε το αίτημα τριών περιοχών (Βραχάσι,Ζωνιανά,Τσαριτσανη) για ψηφοθηρικούς λόγους ή κάτω από την αντίδραση των κατοίκων;
Ισχύει ακόμη η θέση της Ν.Δ. για διεξαγωγή δημοψηφισμάτων στις περιοχές που υπάρχουν αντιδράσεις;
Κύριε Πλακιωτάκη
Θα πάρετε θέση για το "Καποδίστρια 2";

Nα περιμένω απαντήσεις;

3 σχόλια:

aliatas είπε...

Η κυβέρνηση επιχειρεί να συγκεντρώσει την προσοχή στη νέα διοικητική διαίρεση της χώρας με λιγότερες και πιο ευέλικτες μονάδες. οι νέες μεγάλες διοικητικές μονάδες θα αποτελέσουν τα ισχυρά εργαλεία για να διευκολυνθεί η «εισβολή» των επιχειρηματικών ομίλων στην Υγεία, στην Παιδεία, στην Πρόνοια, κ.ά., εξέλιξη που θα συμβάλει στην παραπέρα εμπορευματοποίησή τους.

Ανώνυμος είπε...

@ aliatas
Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι έχεις δίκιο.Μετά από οχτώ χρόνια αγώνα (1996-2006) με δύο νεκρούς,φυλακίσεις,προσπάθειες επαγγελματικής εξόντωσης καταφέραμε στη περιοχή μας να μην εφαρμοστεί ο πρώτος "Καποδίστριας".
Το "παντοδύναμο" ΠΑΣΟΚ στο νομό Λασιθίου εξευτελίστηκε.Η ΝΔ υποχώρησε κάτω από την αποφασιστικότητα μας και με τροπολογία που ψήφισε μόνο το ΚΚΕ από τα υπόλοιπα κόμματα δημιουργήθηκε η κοινότητα Βραχασίου από δύο πρώην κοινότητες (Βραχάσι,Μίλατος).Αυτός άλλωστε ήταν και ο στόχος μας.
Δυστυχώς όμως ο κόσμος στράφηκε στις εκλογές υπέρ της ΝΔ που καρπώθηκε τις απώλειες του ΠΑΣΟΚ εκλέγοντας μετά από χρόνια βουλευτή το σημερινό υφυπουργό άμυνας Πλακιωτάκη.
Είναι λάθος να θεωρεί ο κόσμος τη μεγάλη νίκη που πέτυχε "ρουσφέτι" και να βγάλει το συμπέρασμα ότι ενωμένος μπορεί να πετύχει τους στόχους του.
Ο δεύτερος "Καποδίστριας" έρχεται και πρέπει είμαστε έτοιμοι.

Ανώνυμος είπε...

Και μετά τον Καποδίστρια και Θησέας. Το κράτος θα κάνει την Τ.Α. κυματοθραύστη της λαϊκής αγανάκτησης και το ίδιος θα μένει "καθαρό". Και βέβαια, θα αυξηθεί κατά μεγάλο βαθμό και η δικαιοδοσία της Ε.Ε.